2020. április 7., kedd

6.b informatika, 04.07.

Kedves Tanulók!

A mai óra témája: Az elektronikus levelek


Feladat:
Olvassátok el és írjátok le a füzetbe az alábbi szöveget, majd tanuljátok meg! 

E-MAIL: Az e-mail (elektronikus levél) számítógépes hálózatokon keresztül továbbított levél, üzenet. Tartalma lehet szöveg, kép, hang, mozgókép.
Az elektronikus levelek kezeléséhez szükségünk van egy postafiókra, ahová a leveleink megérkeznek. A postafiók egy olyan szerveren (távoli számítógép) van, amely folyamatosan kapcsolódik az Internetre.


Az e-mail cím általános alakja: 
Név (a felhasználó neve, a postafiók azonosítója) + @ (kukac) + Kiszolgáló (a levelezőszerver címe).

E-mail postafiók létrehozása:
Ahhoz, hogy saját e-mail postafiókunk legyen, először regisztrálnunk kell magunkat a szolgáltatónál. A regisztráláshoz ki kell töltenünk egy űrlapot (névvel, jelszóval stb.).

Új levél írása: 
Új levél írásakor kötelezően meg kell adni a címzett e-mai címét és illik megadni a levél tárgyát is, mert ellenkező esetben a levelet könnyen Spamnek nézik.

SPAM: A kéretlen leveleket a legtöbb levelezőprogram megpróbálja kiszűrni és azokat a levélszemét mappába helyezi. Mielőtt a levélszemét mappa tartalmát törölnénk, érdemes átnézni a leveleket.

Csatolás:
Az elektronikus levélhez csatolhatunk fájlokat, küldhetünk a levelünkben mellékletként képet, dokumentumokat, stb.

Aláirás, nyomkövetés:
Automatikus aláírást is készíthetünk a legtöbb levelezőprogrammal. Ez azt jelenti, hogy új levél írásakor vagy válaszadáskor automatikusan bekerül az általunk összeállított tartalom a levél végére.

Levél fogadása:
Az ismeretlen feladótól érkező, gyanús tárgyú leveleket ne olvassuk el. A levél megnyitása nélkül töröljük!

Levél rendszerezése:
A levelezőprogramok legtöbbje szétválasztja a beérkező leveleket, az elküldött leveleket, a piszkozatokat (megírtuk, de még nem küldtük el) és a törölt leveleket.

Címtár:
Ha valakinek többször szeretnénk elektronikus levelet küldeni, akkor célszerű felvenni a címtárba (címlistára, címjegyzékbe).

A következő alkalom során készítek nektek egy tesztfeladatot, melyet csak úgy tudtok megoldani majd, ha megtanuljátok a fenti szöveg tartalmát!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése