2020. március 26., csütörtök

Vizuális kultúra 6. b 2020.03.26.

Vizuális kultúra 6. b   2020.03.26.

Beadási határidő: 2020.04.06. Címem: kerteszneva@gmail.com

Olvasd el az alábbi szöveget!
Készíts róla rövid vázlatot a rajz füzetedbe!
 Készíts színes hajfonatkorong párt a jellemző honfoglaló kori motívumok felhasználásával!


Növény és állatábrázolások a honfoglaló magyarok művészetében

A tarsolylemezek, szablyák, süvegcsúcsok, halántékkarikák, hajfonatkorongok, övveretek legfőbb motívuma az elvont növényi formákból (palmetta) álló ismétlődő minták, szalagfonadékok és életfa-ábrázolások.
A női viseleti tárgyakon jóval több az állatalakos ábrázolás. A leleteken leggyakrabban a turul (sas vagy sólyomféle ragadozó madár) és a szarvas látható, amely az Árpád nemzettség mondai ősatyja volt. A magyarok eredetmondája szerint Emesének, a nemzettség ősanyjának álmában is megjelent a turulmadár, és megjövendölte, hogy dicső uralkodók származnak majd tőle. A madár alakja címerállatként is szerepelt.
A keleti népeknél szokás volt, hogy a nők a varkocsba kötött hajukba különböző díszeket fontak. A varkocs végére bőr vagy textilcsíkok segítségével fémkorongokat erősítettek.
A hajfonatkorongnak varázserőt tulajdonított viselője. Azért hordták párban, hogy mindkét irányból védje viselőjét a rontó erők ellen.
A tarsoly

A férfiak jobb oldalán, övön függött a 10-15 centiméter átmérőjű tarsoly. Tűzcsiholó kovát, taplót és egyéb apró eszközöket tartottak benne. Kezdetben textilből vagy bőrből készült.
A textiltarsolyok felületére ezüstszállal varrták fel a nemezrátéteket. A fém tarsolylemezeket díszítő palmetták szegélyén lévő rovátkolt sáv valószínű a varrás mintázatát utánozta. A bőrtarsolyt először csak a négy sarkán díszítették fémveretekkel.
A legelőkelőbbek tarsolyait teljesen beborították a nemesfémből (ezüst, arany) készült domborítással. A fémlemezt a trébelés technikájával mintázták. Úgy készítették, hogy a formára vágott fémlemezbe belekarcolták a rajzolatot, majd meleg ötvösszurokra nyomták. Amikor a szurok kihűlt, kis kalapáccsal és vésővel beleütögették a lemezbe a n mintát. Ezután leolvasztották a szurkot, majd a hátteret pontszerűen kikalapálták, bemélyítették. Legvégül bearanyozták a hátteret, ezáltal még jobban kirajzolódott a minta.
trébelés: Fémlemez hidegen történő domborítása kalapálással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése